Tak smażony dorsz jest soczysty i nigdy się nie rozpada. Jego smakiem zachwycisz całą rodzinę
Rozwalona na kawałki, sucha ryba? Znasz to? To mam dla ciebie patent, który sprawi, że smażoną rybą zachwycisz wszystkich domowników. Wyjdzie idealnie wysmażona, delikatna, soczysta i co ważne: nie rozpadnie się na patelni. I może trudno w to uwierzyć, nim się nie spróbuje: wszystko jest dziecinnie proste i szybkie. A smażony dorsz w ten sposób to dosłownie: mistrzostwo świata.
Jak usmażyć dorsza?
Jeśli poznasz te zasady, smażenie dorsza, ale też każdej innej ryby, będzie zaskakująco łatwe. To patent, który kiedyś podpatrzyłam u znajomego kucharza i zawsze wykorzystuję. Chodzi o to, aby najpierw smażyć rybę tylko na jednej stronie i w trakcie smażenia dodać na patelnię masło. I dopiero po tym, kiedy spód ryby będzie już lekko zrumieniony, delikatnie obrócić ją na drugą stronę. Jak doradził mi kiedyś zawodowy kucharz: ryba powinna 70 procent całego czasu smażenia być na tej jednej stronie.
Na co warto uważać? Położona na gorący tłuszcz ryba może się wygiąć i jest to naturalne. Aby zachowała swój kształt, można na tym początkowym etapie lekko dociskać porcje ryby do patelni. Nawet jeśli ryba lekko przywrze do patelni, po dodaniu masła powinna dać łatwo się przewrócić na drugą stronę.
Ważne jest polewanie ryby tłuszczem podczas smażenia, kiedy już przewrócisz ją na drugą stronę. To wtedy też na patelni lądują aromatyczne dodatki.
Przepis: Smażony dorsz
Prosty pomysł na pyszną rybę do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 540 w każdej porcji
Składniki
- 800 g polędwicy z dorsza
- 50 g masła
- 50 g oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki oregano
- 1 plasterek cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie rybyPolędwicę z dorsza podziel na cztery równe części. Na patelni rozgrzej olej.
- Smażenie dorszaSmaż dorsza z jednej strony najpierw na samym oleju. Dodaj masło, dopraw solą i pieprzem. Przewróć delikatnie na drugą stronę i smaż dalej. Dodaj na patelnię czosnek zioła i plasterek cytryny. Podczas smażenia polewaj rybę tłuszczem z patelni.
Jak podawać smażonego dorsza?
Smażoną rybę do obiadu można podać na wiele sposobów. Świetnie pasuje w klasycznym połączeniu z ziemniakami i surówką, można ją zaserwować z ryżem czy pieczonymi warzywami. Ryba będzie doskonałym uzupełnieniem pełnych kolorowych warzyw lekkich sałatek. Podawaj smażonego dorsza z kawałkami cytryny: wyciśnięty z nich sok idealnie podkręci smak ryby. Ćwiartki cytryn można wcześniej położyć na patelni grillowej lub zapiec.